Az epilepsziáról

Mi az epilepszia?

Az epilepszia alatt ismétlődő, jellegzetes, görcsrohamokkal járó megbetegedést értünk. Kutyák egyik leggyakoribb idegrendszert érintő betegsége, macskákban ritka.

Mitől alakul ki?

Az epilepsziának két formája van. Az egyik az ú.n. „idiopathicus” epilepszia, ennek okát és pontos kórlefolyását a tudomány máig sem ismeri, hátterében valószínűleg genetikai okok állak, az állatnál ismételt klinikai vizsgálatokkal sem észlelhetők kóros elváltozások.  A másik ú.n. szerzett vagy másodlagos epilepszia, melynek hátterében az agyvelő gyulladásos, traumás vagy toxikus károsodása után kialakuló idegszövet-hegesedés állhat.

Mik a tünetek? 

Leggyakrabban hirtelen jelentkező, tudatvesztéssel járó görcsrohamot észlel a gazdi, amely néhány percen belül elmúlik. A görcsrohamot kísérheti fokozott nyáltermelés, szájhabzás, fogcsattogtatás. Az enyhébb lefolyású rohamok esetén gyakran csak az állat nyugtalansága szembetűnő, előfordulhat rendellenes viselkedés (szobanövények, függönyök, tárgyak rongálása), félénkség, remegés, bevizelés. A rohamok jelentkezhetnek ritkán (havonta, félévente) vagy gyakran (hetente többször, esetleg naponta), rendszertelenül, vagy bizonyos rendszerességgel. A rohamok kialakulása gyakran köthető időjárási frontok átvonulásához.

Mit tegyek ha a kutyámnak rohama van?

A görcsroham alatt az állatot lefogni, lekötni nem szabad, mert az csonttöréshez vezethet. Az állat közeléből el kell távolítani azokat a tárgyakat, amelyek kárt tehetnek benne, és meg kell várni a roham végét. Célszerű állatorvoshoz fordulni, ha korábban még nem fordult elő, mert adott esetben szükséges lehet kiegészítő vizsgálatok elvégzése annak kiderítése érdekében, hogy van-e a háttérben valamilyen betegség.

Gyógyítható az epilepszia?

Az epilepszia nem gyógyítható, de kezelhető betegség.  Görcsroham esetén görcsoldók adása szükséges, amelyek a végbélbe applikálható formában is elérhetők, így otthon is alkalmazhatók. Ha a rohamok gyakran, vagy rendszeresen jelentkeznek, szükség lehet az állat folyamatos gyógyszeres kezelésére. A genetikai háttér gyakori előfordulása miatt az epilepsziában szenvedő kutyák nem tenyészthetők.

Kérdéseivel keressen fel minket rendelőinkben!

You may also like...

Your email will not be published. Name and Email fields are required